ABNORMYNDEFFECT – sick tehnical grindcore de peste Prut

 ABNORMYNDEFFECT este una dintre trupele de peste Prut, care nu au incetat niciodata sa surprinda; in decursul celor opt ani de zile de experienta si-au demonstrat potentialul si faptul ca a devenit una dintre cele mai puternice trupe est-europene este un lucru cert. Despre activitatea recenta a cvartetului grindcore si planurile pentu viitorul apropiat, am discutat cu Radu, chitaristul trupei.

Salutare..Fa-mi o scurta prezentare a istoricului ABNORMYNDEFFECT.
Radu:”Salut. ABNORMYNDEFFECT a aparut in ianuarie 2003 la Chisinau. La inceput ne numeam BUTCHERS, am avut mai multe concerte cu aceasta denumire atit in Moldova cit si in Ucraina. In 2004 am schimbat numele in ABNORMYNDEFFECT, pastrind acelasi line-up dar si o parte din piese. Am lansat mai multe demo-uri si splituri in mare parte printate chiar de noi. Ultimul material discografic este albumul „Betwin” lansat in 2008 la Macabre Mementos. Line-upul nu prea s-a schimbat de-a lungul anilor inafara de basist, in toamna 2009 Oleg a plecat si ni s-a alaturat Yura, care s-a incadrat foarte bine atit pe plan muzical cit si ca prieten.”

Ce s-a mai intamplat in ultima vreme cu voi?
Radu:”In ultima vreme ne-am concentrat mai mult pe noul material. In materie de concerte, am cantat la Forest Kap Open Air asta vara in Moldova si la UzhGoreRot Fest in Ucraina alaturi de polonezii DECAPITATED.”

A trecut ceva vreme  decand “Betwin” a fost lansat…Noul material se cam lasa asteptat. Pe cand va fi lansat?
Radu:”Da, a trecut ceva vreme de la ultimul release, si acum lucram la urmatorul album. Nu va fi unul lung, va contine 8 piese, deajuns ca sa nu plicitisim pe nimeni. Inca nu am decis nimic ce tine de lansarea acestuia. Ce sa mai spun, am tras deja tobele si chitarile, asteptam sa inregistram si restul, sa mixam, sa masterizam, mai e de lucru la el. Cred ca o sa anuntam denumirea si termenii de lansare in aceasta toamna.”

Aveti de gand sa lansati si un clip pentru vreuna din piesele noi?
Radu:”Nu stiu ce sa spun, cred ca ar trebui hehe. Inca nu avem vreo idee clara pentru un clip, o sa ne mai gandim la ea. Nu vrem sa facem ceva deja uzat, cu baieti rai care cinta in studio, afara, in bunkere sau nu stiu pe unde. Daca va fi vorba de un clip ABNORMYNDEFFECT, cel mai probabil trupa propriu zisa nici n-o sa apara in el.”

Toamna trecuta ati avut un turneu alaturi de THE ARSON PROJECT. Ce ai putea sa-mi spui despre el? Ceva intamplari interesante?
Radu:”A fost cel mai lung turneu pentru noi, am vazut multe locuri noi, am aflat lucruri noi, o experienta importanta pentru noi. Am vazut cum se aplica industria asta muzicala in diferite parti a Europei,intr-un cuvint a fost interesant. Ce tine de intimplari mai haioase am avut parte de ele din plin ca si in orice calatorie. Nu vreau sa povestesc ceva anume, au fost prea multe:).”


Daca ai putea sa te întorci în timp, ai schimba vreo decizie legata de cariera ta sau de calea muzicala aleasa?
Radu:”Buna intrebare:) Eu personal nu prea regret ceea ce s-a intamplat, chit ca a fost ceva bun sau rau. Cred ca a fost bine asa cum a fost, am evoluat organic pe masura experientei pe care o aveam la acel moment in trecut. Prefer sa traiesc prezentul si sa privesc in viitor, cele deja intimplate sunt niste lectii pe care sper ca le-am invatat si am tras concluziile cuvenite.”

Cum se prezinta scena de metal extrem in Republica Moldova? Publicul este receptiv spre asa ceva?
Radu:”Scena metalului extrem in Moldova e inca in curs de dezvoltare, dar are si o istorie interesanta pe care putini o cunosc inafara tarii. Mie imi plac concertele in Moldova, din cauza ca evenimentele nu au loc prea des , publicul e mai flamand, mai salbatic si respectiv mai receptiv. Din trupele mai vechi putine mai sunt active, si chiar daca mai cinta se intimpla destul de rar. In acelasi timp apar trupe noi care bucura, bineinteles ca au mult de lucrat, dar potentialul chiar bucura si imi da o doza de optimism pentru scena locala.”

Versurile voastre au un substrat profund. Crezi ca mesajul vostru are vreo sansa in a se face auzit? Oare mentalitatile oamenilor si ale politicienilor se vor schimba vreodata?
Radu:”Mesajul nostru liric se face auzit doar pentru oamenii care ne asculta, e simplu. N-am incercat niciodata sa bagam cuiva pe git mesajul sau ideile noastre. Ultimile piese au texte doar in limba romana si tot mai multi oameni care nu o cunosc intreaba de traduceri, asta ne da de inteles ca textele noastre nu sunt ceva de trecut cu ochii. In ceea ce tine de mentalitatile oamenilor si mai ales ale politicienilor sunt destul de sceptic. Trebuie sa treaca prea multi ani ca oamenii sa inteleaga tot cacatul ireparabil pe care il fac acum. Polticienii in Republica Moldova sunt niste curve populiste in ultimul timp obsedate de PR, pe care nici macar nu pot sa-l foloseasca util. E trist.”

Stim cu totii ca orice trupa underground face sacrificii enorme pentru a „se tine in viata”-atat materiale, cat si cele ce tin de implicare si daruire asupra muzicii. Aveti vreo satisfactie in ceea ce priveste feedback-ul primit in raport cu munca voastra?
Radu:”Inca de la formare am facut ca niste lucruri sa fie clare, nimeni din noi nu asteapta cine stie ce faima, bani din aceasta muzica. Muzica pentru noi e mai mult decit un simplu hobby dar nu o privim ca o sursa de venit nici acum nici pe viitor. Bineinteles ca ne-am dori ca ceea ce facem macar sa se rascumpere, sa avem scule mai bune, macar sa avem scule proprii haha. Vedem, poate o sa ajungem si la asta.”

Spune-mi te rog trei albume care ti-au atras atentia anul acesta.
Radu:”Sunt destul de multe. Din metalul extrem mi-au placut ultimele albume DECAPITATED, ORIGIN, ROTTEN SOUND, LOCK UP. Am descoperit insa si multa muzica buna ce nu tine neaparat de metal.”
Ceva concerte planificate pentru urmatoarea perioada?
Radu:”Era in plan sa cantam la Rock’n’Iasi acum in septembrie, dar nu stiu daca reusim s-o rezolvam cu viza, problema clasica hehe. In rest mai vedem, poate vom mai face ceva concerte dar vrem sa totusi sa lucram mai mult la album. Dupa lansare poate vom anunta si un turneu mai amplu de promovare dar mai e pina atunci.”

Pe final te rog sa transmiti un mesaj cititorilor MOSHPIT.
Radu:”Ascultati muzica buna, mergeti la concerte, sustineti miscarea underground din orasul unde locuiti oricat de slaba ar parea aceasta la prima vedere. We all are a small part of a big scene.”

                                                                                                                                                                                                                                   Madalina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*