Cronica de album: Dirty Shirt – Freak Show

Iata ca baietii de la DIRTY SHIRT au venit cu un nou material discografic, mai precis cel de-al treilea al carierei lor, intitulat “Freak Show” – un nume reprezentativ as putea spune, pentru o muzica experimentala, plina de “ciudatenii” si elemente care mai de care mai versatile.
Fara nicio indoiala DIRTY SHIRT este una dintre putinele trupe romanesti cu care underground-ul romanesc se poate mandri! Motivul este simplu si concis: oamenii astia stiu foarte bine ce fac, ce inseamna muzica sau spectacol. Mai precis, au “ingredientele” necesare pentru o trupa de succes: de la talent, la prezenta scenica si profesionalism… cam totul poate fi bifat. In plus, ce ma incita cel mai mult la trupa asta e ca fiecare disc are o personalitate proprie si e greu de ghicit dinainte cum va suna noul material DIRTY  SHIRT.
Revenind, recunosc ca abia am asteptat sa ascult noul material dupa ce anteriorul “Same Shirt Different Day” a stat mult si bine in playlistul meu zilnic. Dupa primele ascultari am realizat ca “Freak show” este dovada clara ca DIRTY SHIRT s-a maturizat si ca piesele sunt din ce in ce mai conturate de un stil deja caracteristic pentru maramureseni. Am remarcat ca de data aceasta compozitiile au devenit mult mai adunate si acum exista o mai mare atentie asupra detaliilor… nu ca inainte nu ar fi fost.
Albumul incepe cu Ride, o piesa cu caracter epic, desprinsa parca din soundtrack-ul unui film cu pistoale, cai si intinderi de nisip si cactusi… e un preambul care pe mine cel putin m-a prins in “povestea” acestui album.
Bad Apples este o piesa care face un portret foarte definit al stilului celor sase maramureseni – e o impletire extrem de inspirata de folclor si elemente industriale. In plus, inventivitatea vocala a lui Dan Craciun este absolut surprinzatoare, ca de fiecare data – piesa buna de  huzureli, nunti, cumetrii sau parastase.

Freak Show mi-a adus aminte oarecum de “early times” System of a Down, poate datorita “jocurilor vocale” a la Serj Tankian – o piesa numai buna de topaiala si voie buna… ca-n adolescenta.
Trust me este o mostra pura de industrial cu o gramada de elemente moderne si samplere din belsug – balans, balans…
Away este o balada care vorbeste despre increderi pierdute, rani neinchise si dureri nespuse… un liant potrivit pus la locul potrivit.
Partile de la The Buiness of Life vine cu ceva parti de chitara foarte faine care ridica mult valoarea piesei. Totul e completat de o sectie ritmica foarte bine gandita.
Inca de la primele acorduri ale piesei Never say never mi-a zburat gandul la stilul Twelve Foot Ninja sau Dog Fashion Disco – un stil experimental impletit cu o melodicitate care da clasa multor trupe de acest gen.
This is The Day – piesa de “ura si razbunare” 🙂 . Hardcore frate! De data aceasta, Robert isi arata din plin aptitudinile de growl si scream.
Reinterpretarea celebrei Saraca Inima Me este de-a dreptul epica…as putea spune ca e poate chiar mai inspirata decat U.B. Atinge exact acolo unde trebuie…
Extreme Funky Disco – ce pot sa spun e “I say disco…you say party…disco disco…party party” – funk si dantzuiala pana-n zori.
Cum se putea incheia un album DIRTY SHIRT? Pai evident cu o petrecere in stilul Wedding and Funeral Orchestra (imbunatatit evident)… Rocks off sau mai bine…”hai sa-ncingem hora mare”!! Party ca la maramu’ cu o horinca strong!
Nici la capitolul productie nu am vreo vorba rea de zis pentru ca totul suna “cristal” asa ca si aici o bila alba.
Muzica DIRTY SHIRT are cu certitudine un caracter definitiv – reprezinta expresia perfecta a pasiunii si a bucuriei de a canta… ce poate fi mai bine de atat?! Inseamna ca artisti inca mai avem….

Tracklist:
01. Ride
02. Bad Apples
03. Freak Show
04. Trust Me
05. Away
06. The Business of Life
07. Never Say Never
08. This Is The Day
09. Saraca Inima Me
10. Extreme Funky Disco
11. Rocks Off

Membri:
Dan „Rini” Crăciun – voce
Robert Rusz – voce
Mihai Tivadar – chitara, clape
Cristi Bălănean – chitara
Pal Novelli – bas
Vlad „X” Țoca – tobe

Gen muzical: industrial metal, experimental
Casa de discuri: independent
Data lansarii: 17.02.2013
Nota: 9.5/10

MADALINA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*