Cronica de album: Dirty Shirt – Dirtylicious

dirty shirt“Dirtylicous”…inca un album pe care-l asteptam de ceva vreme, a vazut lumina zilei. Dirty Shirt este una dintre putinele trupe romanesti din partea careia am avut mereu asteptari mari, asa ca am stiut de la bun inceput ca o sa iasa ceva de-a dreptul “delicious”. M-a surprins insa placut faptul ca baietii au adus de data aceasta un vibe cu totul special fata de precedentele albume. “Dirtylicous”, cel de-al patrulea album al discografiei Dirty Shirt, e mult mai folklore oriented – trupa a colaborat cu un taraf profesionist, astfel ca fiecare piesa are o alura atat de naturala si fireasca, incat bucuria pe care o transmite muzica e absolut molipsitoare. Mereu am apreciat la Dirty Shirt faptul ca a gasit intr-un fel sau altul, o reteta a succesului garantat. Muzica e vizibil creata din suflet si cu mare drag, iar orice prestatie a baietilor e o fericire in sine, doar prin faptul ca au un vibe excelent pe scena.

“Dirtylicious” e dovada ca inca mai avem muzicieni care nu au uitat ca avem comori…Eu iubesc folclorul romanesc pentru ca e complex, e ofertant, e actual….o trupa care-l exploateaza, nu poate decat sa aiba parte de respectul meu. Fiecare piesa are o poveste a ei, o naturalete si o sinceritate care ajunge sa te convinga ca e o mandrie sa fii roman si ca muzica inseamna bucurie pura.

Albumul are ca intro reinterpretarea “metalizata” a celebrei piese “Ciocarlia”. Un inceput ideal pentru povestea “dirty” and “delicious”. E folclor pur si metal modern – o combinatie mai mult decat fericita.

“Moneyocracy” este o poveste reala si actuala ce portretizeaza multe personaje din frumoasa noastra tara, abordata intr-un stil demn de Kusturica. La fel ca multe alte piese semnate Dirty Shirt, e plina de ironie, sarcasm si umor.

O pata de culoare cu nuante maghiare -“Mental Csardas” e piesa perfecta pentru toiul unei petreceri iesite din minti!

Pot sa declar inca de pe-acum ca “Maramu’” este hitul albumului. O piesa pe care n-o uiti usor si care poate fi cu usurinta o buna carte de vizita a baietilor din Seini. Un intro absolut superb si inspirat pentru o piesa cu un vibe excelent.

Balkanique m-a dus cu gandul la stilul Dubioza Kolektiv – reteta perfecta pentru o petrecere iesita din minti. Totusi, imbinarea de franceza, romana si engleza parca nu se ciocneste tocmai bine pe aceasta piesa.

Dulce-i vinu’” si “Cobzar” pot fi incadrate in aceeasi poveste pur romaneasca, absolut minunata. Cu siguranta sunt preferatele mele de pe acest album.

Hotii”, o dedicatie perfecta pentru clasa politica si un indemn pentru “haiducii”
zilelor noastre. Piesa de jale si inima albastra!

Piesa care da numele albumului – “Dirtylicious”, este o noua portretizare a “frumoasei si fascinantei Romanii”. Intamplari cotidiene romanesti care au fost, sunt si vor fi multa multa vreme de-acum incolo. In rest, totul e “panem et circenses”.

“My Art” – o piesa pe care o percep drept autoportretul trupei. Ascultati versurile! Foarte fain!

Pe masura inceputului, se termina si povestea “Dirtylicious” – “Calusarii” este piesa aleasa pentru finalul albumului. O interpretare la fel de fidela a originalului, la fel ca in cazul “Ciocarliei”.

Da, “Dirtylicious” e un album de colectie…se simte faptul ca s-a muncit mult pentru fiecare piesa, ca muzica e facuta cu drag si bucurie si ca trupa e formata din muzicieni profesionisti. E un progress vizibil in evolutia Dirty Shirt si nu putem decat sa ne mandrim cu o astfel de formatie. O mare bila alba si pentru artwork-ul albumului, realizat de Costin Chioreanu – designul este reliefarea vizuala perfecta pentru o muzica murdara si delicioasa in acelasi timp.

Tracklist:

01. Ciocarlia

02. Moneyocracy

03. Mental Csardas

04. Maramu’

05. Balkanique

06. Dulce-i vinu’

07. Cobzar

08. Hotii

09. Dirtylicious

10. My Art

11. Calusarii

Membri:
Dan “Rini” Crăciun – vocals
Robert “Metalistu” Rusz – vocals
Mihai Tivadar – guitars, synths
Cristian Bălănean – guitars
Dan Petean – guitars
Pál Novelli – bass
Vlad “X” Ţoca – drums
Label: Promusic Production
Data lansarii: 26 aprilie 2015
NOTA: 9/10
MADALINA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*