Noi nu avem playlist-uri, noi avem colectii de albume!

Ni se recomanda din ce in ce mai des sa adaugam diferite piese in playlist. Din bun simt sau chiar din respect  ii facem pe plac persoanei cu pricina.  Cu toate acestea, tind sa cred ca  mai exista  un numar de oameni care nu asculta muzica la „kilogram” si au acasa zeci de albume si trupe  organizate mai ceva ca intr-o biblioteca ticsita de carti.

De la punk la death metal, rap sau muzica clasica cu totii am adunat, ani la randul, dupa posibilitati, albumele preferate in format track, mp3 sau chiar pe caseta sau vinyl.

Merg aproape zilinic cu metroul si observ cum ipodu-rile, smartphone-urile, tabletele, psp-urile si alte inventii au taiat treptat pofta de a mai asculta un album cap coada. Acum, ascultatorii isi  cumpara si asculta in fuga doua – trei piese de pe itunes sau se rezuma doar la youtube sau facebook.

In mica noastra comunitate, noi nu avem playlist-uri, noi tinem cu dintii de colectiile noastre!

Imi aduc aminte ca am mostenit aceasta pasiune de la unchiul meu care ma lua cu el aproape in fiecare weekend intr-o mica excursie pana la tarabagii care aduceau pe „sub mana” cele mai noi albume Depeche Mode, Prodigy, Red Hot Chili Peppers,  Staind si multe altele.  Odata ajunsi acasa, nerabdator ma rugam de el sa imi puna caseta sau cd-ul cumparat pe care il analizam ore in sir.

Ravneam cu admiratie la colectia sa de casete, cd-uri, postere si reviste cu Depeche Mode. Cand am crescut am inceput sa imi fac propria colectie de albume, deja eram fascinat si chiar obsedat de rock si mai tarziu tot ceea ce inseamna metal.

Comparand vremurile de atunci cu prezentul, majoritatea societatii nu se mai bucura de muzica, indiferent de stil, nici macar nu isi mai dau interesul sa o inteleaga.

La inceput ne-a fost greu sa gasim oamenii care sa ne hraneasca pasiunea, cumparam casete goale si ne rugam de cine apucam sa ne inregistreze un album, iar atunci cand reuseam il ascultam zilnic pana cand un alt prieten ne recomanda un alt album, pe care la randul sau il primea de la o alta cunostina, un fel de peer-to-peer primitiv.

Dupa perioada casetelor a venit cea a cd-urilor si a mp3-ului. Pentru mine a fost una din cele mai frumoase perioade ale adolescentei, atunci cand singurul meu scop era sa absorb ca un burete fiecare album, fiecare informatie, cu alte cuvinte sa invat mai ceva ca „Tatal Nostru” componenta trupelor,  titlurile pieselor sau versurile.

Si totusi noi nu avem playlist-uri, noi ne imbogatim colectiile!

Usor, usor am intrat in era internetului, cei mai norocosi dintre noi erau legati si acasa la internet si nu erau nevoiti sa piarda ore in sir in regretatele sali de internet din cartier.  Mergeam acasa pe la prieteni si rascoleam firava baza de date dupa diferite trupe, asa am luat contact prima data cu CKY, Adema, Incubus si alte trupe de peste ocean.

Dupa ce reuseam sa gasim un album, iar in cele mai bune cazuri o discografie, asteptam zile in sir sa se descarce comoara gasita.

Nu a durat mult si am reusit sa am si eu internet, dar prin zapp, moment in care nu am mai iesit din casa zile in sir. Mergea greu, dar asa am reusit sa imi fac o baza de date solida. A fost perioada in care am descoperit de unul singur trupe ca  All Shall Perish, As I lay Dying, Sinister, The Lucifer Principle, Gojira, Decapitated, trupe pentru care am asteptat chiar si doua saptamana pana cand am luat o discografie.

O prietena din Bucuresti care avea o conexiune mult mai buna de internet s-a oferit sa ma ajute, si la fiecare sfarsit de saptamana ii dadeam o lista cu noile albume, asa am reusit sa strang o colectie de peste 200 de trupe pana in momentul in care internetul a patruns in casele tuturor.

Si totusi noi nu avem playlist-uri. Voi cum ati strans colectiile?

Beliar

Comentarii - “Noi nu avem playlist-uri, noi avem colectii de albume!

  1. foarte tare, eu am prins mai mult din partea cu mp3-urile cand alergam de la unul la altul sa imprim si eu cate un cd :))

    Thumb up 0 Thumb down 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*